24.08.15

Emad ja tütred ja sallid

Looduses räägitakse ikka toitumisahelast, aga vastavalt oma haridusele võin teile öelda, et pärandtehnoloogiline kudumisahel töötab loomulikult nii, et ema õpetab lapse kuduma ja siis jälle laps õpetab oma lapse kuduma jne. Aga tegelikult tundub, et inimene tahab ikka laulda - et heita endalt ahelad... Toitumisahelat ma siin lahkama ei hakka, aga üldiselt on see kudumisahel ka sassis.

Ehk siis, aega mul ju eriti pole ja selle vähese kulutan ka koguaeg kudumisele. Näidiste kudumisele. Mis tähendab seda, et ma üldse ei koo midagi asjalikku, mida kasutada saaks. Aga selle eest olen ma aegajalt tegelenud ahela vussimisega. Näiteks õpetanud kuduma oma ema, kes muide koob nüüd suurepäraselt. Just valmis tal kaheteistkümnes või oli see kolmetesitkümnes kolmnurkne Haapsalu rätt. Kudumisest mõnu tundmast ei takista teda ei 80+ vanus ega kehv silmanägemine. Enamik neist rättidest on küll enne ära kinkimist pildistamata jäänud, aga selle jõudsin veel pildile saada.

ema kootud rätik
 Kes arvab ära, kus on tehtud foto?

Ja siis pärast Saaremaalt koju jõudmist olid ligi nädalakese minu juures kolm vahvat lapselast. Ja kuigi oma lapsele ma ikka vist ka õpetasin kudumist (no vähemalt koolis:) ), mõtlesin, et paras aeg on ju lapselapselgi kudumisega algust teha. Siis on ikka enne kooli minekut põhiliste vajalike oskustega tutvutud ... (et siis viiulimäng ja silmuskudumine :) ).
Laps oli väga tubli ja kudus emale sünnipäevaks kena pehme alpakasalli. Et tulemus veel toredam saaks, aitasin väikse kingituselille ka tikitud sildi näol külge õmmelda. Lille joonistas muidugi laps ise (ja tikkis masin).


Väike armas sallikuduja enne salli ära pakkimist.
Emale, või õigem oleks öelda tütrele, sobis sall väga hästi.
 Ise ma olen ikka ka üht-teist teinud, aga pole pildistamiseni jõudnud.

8 kommentaari:

  1. Nii tubli laps ja veel tublim ema!

    VastaKustuta
  2. Vahet pole mispidi ahelas asjad toimuvad, peaasi, et tekivad uued oskajad ja et vähemalt mõnest neist saaks pühendunud oskaja. Kui juhtun järgmine kord tänaval Sinu ema nägema, siis saan öelda oma siira lugupidamise. tumevalge

    VastaKustuta
  3. Ei tea miks küll ma arvasin, et Su ema oskas enne Sind kududa?
    Aga kaelussalli mõte on super, ei ole nii pikk, kui tavaline sall, mis on lapsele liiga pikk kududa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojah, päris vale see tõesti pole:), silmuseid ta oskaski teha ja oli kudunud varajases nooruses ka mõne vesti-kampsiku, kuid mitte kunagi ei kindaid, sokke, pitsi ega muud. Kudumise õppetunnid algasid siis, kui ta pensionile läks :).

      Kustuta
  4. Mina tean, kus pilt on tehtud... Kuigi värv ei olnud vanasti nii koorunud, aga selle pingi tunnen ära küll.
    Aga ahelast niipalju, et kuigi ma oskan kududa küll ja ju ikka sina seda õpetasid, kes muu... siis ma arvan, et minu kudumise hiilgeaeg on veel ees... lihtsalt siiani on kuidagi õmblemine alati loogilisem tundunud - et noh lõika välja ja õmble kokku, kudumise puhul peab ju sisuliselt kanga ka veel ise tootma :P

    VastaKustuta
  5. 5 punkti pingi äratundmise eest:). Sinna pingi peale oleme vist mõlemad aegajalt oma kalakompsu pannud :)

    VastaKustuta
  6. Oh jeerum, kui ilus kogu see kompott - jutt ja pildid ja lood!

    VastaKustuta
  7. See väikese tüdruku pilt on nii hingeminev - oma tõsise oleku ja imeilusa salliga... Aitäh jagamast!

    VastaKustuta