13.09.15

Pink basic 3

Täna tuleb järjejutu kolmas osa ehk kleidi, mille nimetuseks sai pink basic, õmblemise õpetus. Ja kui te just ei kuulu nende hulka, kes raamatut lõpust lugema hakkavad, siis võiks esmalt vaadata ka seda postitust ning lõike tegemise õpetust.
Tuletan meelde, et see kleit on neile, kes ei suuda otsutada, kus on nende vööjoon :)

Kui palju kulub riiet?
Üks mõõdetud kleidipikkus + varrukapikkus + 3cm õmblusvarudeks.
Lühema naisterahva umbes põlvini ulatuva, kolmveerandvarrukatega kleidi jaoks on kangakulu ligikaudu 1.40 - 1.50 cm.
(arvestusega, et kanga laius on vähemalt 1.40)
Juhul, kui kangal midagi kasvab, näiteks loomad või varrega lilled :), saab tükid välja lõigata vaid ühte pidi. Sel juhul on kangakulu 2 x kleidi pikkus + 3 cm õmblusvaru.
NB! Riie peab kahte pidi venima, muidu ei joonista see ilusti välja rinnakumerust!

Juurdelõikus


1. Murra kangas pikuti kahekordseks (koeservad küljele kokku) nii, et parem pool on seespool.

2. Aseta esitükk kanga murdejoonele ja seljatükk teisipidi vastu (ühtepidi tarvitatava kangamustri korral seljatükk esitüki kohale),

3. Varrukas paiguta sama pidi kangale.

4. Järelejäänud kangast lõika 3,5 cm laiune diagonaalne kandiriba. (Kogemus näitab, et kõige paremini jääb kahtpidi venivast viskoosist hoidma just diagonaalne riba, kuigi võid selle lõigata ka otse põikiriidest).

Lisa kõikidele tükkidele 0,5-0,7 cm õmblusvaru (piisab kitsaste overlokõmbluste jaoks). Kaelakaarele ära õmblusvaru lisa, kui teed sinna rullkaandi. Kleidi alläärde ja varrukaotstesse võid lisada palistamiseks 1,5 cm õmblusvaru (praktika näitab, et kui riie kahtepidi venib, siis on tõenäosus, et kleit venib just niipalju pikemaks, et ka alla võib jätta varuks vaid 0,5 cm). Varruka ülaosas tee keskjoonele kääridega väike täke.

Õmblemine
Keskmise hobiõmbelja ajakulu 1 -1,5 tundi.

1. Aseta seljatükid ja esitükk paremate pooltega vastamisi. Õmble kokku õlad. Kui riie on väga veniv, võid õmbluse peale panna otseriidest lisariba, mis väldib liigset venivust). Hea overloki olemasolul võid õmmelda vaid overlokiga, teine võimalus oleks overlok + tavaõmblus. Kui mingit äärestusmasinat ei ole, piisab tegelikult ka tavaõmblusest, sest enamasti selline kangas ei hargne. Triigi õmblused maha.


2. Kandi kaelakaar. Kui sinu kandiriba ei tulnud vajaliku pikkusega ühest tükist välja, pead seda jätkama. Tasanda jätkatavad otsad otse mööda koesuunda ja jätka nii. Triigi jätku õmblusvarud lahku.


Nüüd aseta kandiriba parema poolega vastu kanga pahemat poolt ja õmble servast 0,5 cm kauguselt kinni tavalise õmblusmasinaga). Õmlemise käigus venita kandiriba veidi. (Õmblust võib, aga ei pea traageldama).


Triigi kandiriba ülespoole.



Seejärel pööra kandiriba ümber õmblusvaru töö paremale poole, keera serv sisse ja traagelda nii, et kant kataks eelmist õmblust.


Õmble masinaga kinni 1 mm kauguselt servast. Triigi. Nüüd on kant valmis.


3. Õmble kinni seljaõmblus. Jälgi, et kandi otsad läheksid täpselt kohakuti. Triigi. Kinnita kandi ots väikeste pistetega ühele poole nii, et overloki saba jääb ilusti peitu.

4. Aseta varrukas parema poolega vastu kehaosa paremat poolt ja pane varruka ülaserva tehtud täke nööpnõelaga õlaõmbluse kohale.


Õmble varrukas varrukakaare külge. Triigi õmblus maha.



5. Õmble kinni küljeõmblused koos varrukaõmblusega. Triigi.



6. Traagelda kahekordne alläärepalistus valmislaiusega 1 cm ja õmble 1 mm servast kinni (kui riie on paksem, siis sobib rohkem ühekordne palistus). Triigi.

7. Traagelda varrukaotstesse palistused ja õmble 1 mm servast kinni. Triigi.

 KLEIT ONGI VALMIS!
See kleit sai endale poolvarrukate külge veel õhemad pikad varrukad.

 Kui sa juhtumisi peaksid endale ka sellise lõike tegema ja kleidi õmblema, jaga siis kogemusi ka. :)

3 kommentaari:

  1. ei suuda otsustada kus on sinu vöökoht :D Mul on sõbranna, kelle seelik algab kas rindade alt või puusalt. Alati võtan mõõdu kuskilt, aga maani.

    VastaKustuta