Milline imeline kevadpühadeilm - lill õitseb... ja päike paistab.
Ja
laual on pasha ja hõbedakook - kõik nii nagu alati. Tegelikult minu
lapsepõlvekodus pashat ei tehtud, rääkimata hõbedakoogist. Värviti mune
ja koksiti, pajutibud pandi vaasi ja kõigil oli tore.
Aga lapsepõlve
mitmete kevadpühade kõige toredamaks hetkeks sai pidu tantsuõpetaja
pisikeses ühetoalises korteris. Kõik me pubekaohtu plikad läksime siis,
kenasti värvitud muna kaasas, õpetaja juurde koju. Tema aga oli alati
katnud ilusti laua, teinud kohupiimast 12 munaga pashat ja hõbedakooki.
See oli väga eriline ja väga pidulik - traditsioonid, mis ilmselt
pärinesid tema lapsepõlvekodust Tartust. Hiljem otsisin vanaema
pärandatud kokaraamatust (Daani kokaraamat) pasha ja hõbedakoogi
retseptid ja nii olen minagi neid kahte toitu ikka juba oma 25 aastat
järjest vaid kord aastas teinud.
Hõbedakook
on üks väga sobiv kook lihavõttelauale, sest selle sisse kasutatakse
ära munavalged, mis pashast järele jäävad. Kook tuleb õhuline ja hea
ning sobib süüa ka järgmisel päeval.
Panen siia ka retsepti.
Hõbedakook (hõbedasai)
8 munavalget
12 loodi (umbes 150g) suhkrut
1/2 naela (umbes 200g) jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
poole sidruni koor (riivitud)
12 loodi (150g) võid
1 dl mandlilaaste või tükeldatud mandleid
Vahusta munavalged hästi tugevaks vahuks.
Sega õrnalt juurde suhkur, riivitud sidrunikoor, küpsetuspulbriga segatud jahu ja mandlid.
Lõpuks nirista juurde sulatatud ja jahutatud või.
Pane taigen määritud ja mandlilaastudega ülepuistatud vormi ja küpseta 160-170 kraadises ahjus umbes 30-40 minutit.
Mune värvisime ikka ka. Lastele ja koos lastega.
Ja siis ka selliseid vanainimeste omasid
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar