03.04.19

kuukude märts – Valjala naise tulemine 4

See Valjala naine muudkui tuleb ja tuleb, aga kohalejõudmisega on raskusi. Küsimus on peamiselt abu õmblemises. Mitte et see õmblemine hirmus keerukas või tülikas oleks, lihtsalt väga keeruline on ära otsustada, kui paks see Valjala naine on :D. Sest abu peab olema ju tihkelt ümber keha.

Niikaua siis veel Valjala naisele üks väike ilulisa toreda tuttmütsi näol. Kuduja värk – teeme ikka kõikvõimalikud kudumid esmalt. Valjalast on kogutud ERMi kogudesse ainult üks tutimüts ehk nolkmüts ja minu müts on peaaegu täpne koopia sellest. Kudusin selle üksnes 2 cm laiema, arvestades minu keskmisest suuremat pead. Saaremaa tuttmüts oli nö tanu asendaja, mitte sooja andev suusamüts. Seetõttu kanti seda tanuna pealael ja üle kõrvade poleks seda tõmmata saanud juba mõõtmete tõttu. Õue minnes pandi mütsile veel ruuduline rätik peale. Juuksed lükati eest kahte lehte laiali ja laup jäeti mütsi all paljaks.

Sellistel mütsidel on seespool linane või puuvillane voodriosa, mis mütsi toekamaks muudab ja vastu pead tegelikult ka mõnusam on. Mina tegin selle osa veidi hallikast linasest. Kuigi jah, pean tunnistama, ma pole seda mütsi seestpoolt vaadanud, nii et sisemises pooles lähtusin kõigist ülejäänud Saaremaa mütsidest, mida muuseumis näinud olen. Ükskord vaatan ka selle Valjala oma üle :). Tutt tuli ka originaalist vist pisu suurem, aga seda saab pügada.



Valjala müts sarnaneb oma kujult naaberkihelkonna Püha mütsidele. Muide igas kihelkonnas oli Saaremaal oma kindel mütsikuju ja mõnes kihelkonnas ka toredaid tehnilisi võtteid, mida naabrid jällegi ei kasutanud.

Originaal ERM 509:4158 (Valjala) näeb välja nii:

Foto: muis.ee
Kui kellelgi on tahtmine omale Valjala müts kududa, siis lisan siia ka väikese juhendi. Müts on kootud tihedalt, mina pidin lisama veidi tumedaid vaheridu aga juurde, muidu ei tulnud kõrgus välja.

Kudusin Saara veebipoest leitavast tumesinisest Heast vanamoelisest lõngast ja puhtast punasest Heast kindalõngast 7/2. Sinist lõnga kulus täpselt üks tokk, punast umbes kolmandik tokki, aga ülemine serv ja tutt on heledamast punasest (originaalil on vahe isegi suurem. See võis olla kunagise kuduja hädavajadus, et punane lihtsalt lõppes otsa, aga mõjub kenasti :)).



Märtsikuus sai tegelikult veel üks müts kootud, eriliselt jämedast lõngast vikeldatud ja kanditud servaga täiendatud.

1 kommentaar: